miercuri, 20 mai 2009

Specificul astrologiei vedice

PRINCIPIILE ASTROLOGIEI VEDICE*:


1.Astrologia vedica este o astrologie de tip stelar: punctul de pornire în divizarea zodiacului coincide cu o stea fixa din constelatia Zeta Piscum, aflata la 180 grade de steaua Corvi din constelatia Chitra. Raportarea la un punct fix de pe bolta cereasca - steaua Corvi din constelatia Chitra - este deosebirea esentiala fata de Astrologia occidentala, în cadrul careia raportarea zodiacului se face la echinoctiul de primavara care gliseaza în timp. Diferenta între cele doua puncte, punctul fix din zodiacul sideral, vedic, si punctul echinoctial al zodiacului mobil, occidental, marcata pe ecliptica printr-o distanta unghiulara, se numeste Ayanamsha sau distanta precesionala. Aceasta explica de ce situarea Soarelui sau a Ascendentului în doua horoscoape alcatuite în cele doua sisteme nu coincide întotdeauna.



2. Sistemul planetar
In astrologia vedica sunt luate in considerare numai 7 planete care sunt vizibile (Soarele , Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn) si doua umbre care sunt invizibile(Rahu si Ketu) care sunt doua puncte matematice determinate de intersectia drumurilor aparente ale Soarelui si ale Lunii.
Rahu este nodul ascendent, numit şi capul Dragonului, iar Ketu este nodul descendent, numit şi coada Dragonului. Rahu şi Ketu se mai numesc şi noduri lunare, Rahu fiind nodul lunar nord, iar Ketu fiind nodul lunar sud. Deşi acestea nu sunt planete reale, ele au o mare influenţă asupra destinului omenesc şi sunt tratate în astrologia vedică similar cu planetele reale.


Planeta Denumirea planetelor în sanskrită
Soare Ravi
Lună Chandra
Marte Kuja
Mercur Buddha
Jupiter Guru
Venus Shukra
Saturn Shani
Rahu Rahu
Ketu Ketu




3.Zodiile
Zodiacul este împărţit în 12 părţi egale, fixe, numite zodii sau semne zodiacale, care în sanskrită se numesc „Rasi”. Fiecare zodie are 30 de grade, fiecare grad fiind egal cu 60 de minute, iar fiecare minut cu 60 de secunde.
În timp ce constelaţiile sunt formate din corpuri cereşti reale, diviziunea zodiacului în zodii este convenţională, ea nebazându-se pe o realitate astronomică. Zodiile au fost create pentru calcule şi reprezintă doar un etalon de măsură.


Zodia Denumirea în sanskrită Extindere
Berbec Mesha
Taur Vrishabha
Gemeni Mithuna
Rac (Cancer) Karka
Leu Simha
Fecioară Kanya
Balanţă Thula
Scorpion Vrischika
Săgetător Dhanu
Capricorn Makara
Vărsător Kumbha
Peşti Mina



4.Constelatiile
Constelaţiile sunt grupări de stele din galaxia noastră, care au fost împărţite pe Ecliptică în mod convenţional. Stele din aceeaşi constelaţie nu întotdeauna au o legătură fizică între ele, acestea formând grupări aparente pe Ecliptică. În spaţiul cosmic ele pot fi la distanţe foarte mari unele de altele, neaparţinând fizic aceleiaşi grupări. Grupările de stele sau constelaţiile care ne interesează sunt cele care se află pe banda Eclipticii.
Ecliptica este împărţită în 27 de părţi egale. Fiecare dintre acestea cuprinde un grup de stele care se numesc constelaţii sau asterisme sau diviziuni lunare. În limba sanskrită poartă numele de Nakshatre. Fiecărei constelaţii îi corespunde un arc de 13 grade si 20’. Fiecare constelaţie este împărţită în 4 Pade de 3 grade 20’ fiecare. Tot zodiacul are 108 Pade. Luna, traversând Ecliptica, trece prin cele 27 constelaţii într-o „lună lunară”.
Prima constelaţie, ca şi prima zodie, au acelaşi punct iniţial – primul punct al zodiei Berbec.
Pentru fiecare constelaţie şi pentru fiecare Pada s-au alocat diferite planete numite „stăpânii lor”. Cum se ştie, stăpânirea constelaţiilor de către planete nu se bazează pe realităţi astronomice.
Cele 27 constelaţii se împart în 9 grupuri (Tare), fiecare conţinând câte 3 constelaţii. Constelaţia în care se află Luna în momentul naşterii se numeşte Janma Nakshatra, a 10-a constelaţie se numeşte Karmarksha şi a 19-a se numeşte Trijanma. Aceste trei constelaţii constituie Janma Tara.



Nr. Denumirea grupului Numărul constelaţiei începând cu Janma Nakshatra Efectul

1 Janma Tara 1, 10, 19 Benefic
2 Sampat Tara 2, 11, 20 Prosperitate
3 Vipat Tara 3, 12, 21 Obstacole
4 Kshema Tara 4, 13, 22 Câştig
5 Pratyak Tara 5, 14, 23 Distrugere
6 Sadhaka Tara 6, 15, 24 Succes
7 Vadha Tara 7, 16, 25 Distrugere
8 Mitra Tara 8, 17, 26 Benefic
9 Parma Mitra Tara 9, 18, 27 Foarte benefic



5.Casele astrologice
Casele astrologice sunt, ca si semnele zodiacale, cele 12 diviziuni ale zodiacului, insa, spre deosebire de zodii, acestea nu sunt fixe, deoarece punctul de la care incepe casa 1(Ascendentul), este diferit de la un horoscop la altul. Stapanul zodiei identice cu o casa devine automat si stapanul casei respective.

Clasificarea caselor
Casele, ca şi zodiile, sunt clasificate după trei calităţi majore: mobilă, fixă şi duală. Casele faţă de Lună sunt şi ele în corelaţie cu cele trei calităţi majore, deşi într-o măsură mai mică.
1. Case Kendra (angulare)
2. Case Trikona (trigonale)
3. Case Panaphara (succedente)
4. Case Apoklima (cadente)
5. Case Upachaya (de progres).


Casele Kendra
Casele Kendra sunt casele a 1-a, a 4-a, a 7-a şi a 10-a. Acestea sunt casele angulare faţă de Ascendent şi sunt casele cele mai importante. Ele sunt similare în caracterstici cu zodiile mobile sau cardinale. Planetele din aceste case devin foarte puternice, active şi au o mare influenţă asupra vieţii nativului. Cea mai potentă şi activă este casa a 10-a. Planetele situate în această casă produc efecte puternice, domină horoscopul, covârşind chiar şi Ascendentul. Ascendentul reprezintă Eu-l individului, iar casa a 10-a, Karma lui.
Casa a 7-a este aproape la fel de puternică, arătând că viaţa prezentă este legată de alţii. Casa a 4-a este casa abisului. Pentru sufletele slabe, care nu sunt în stare să rupă „lanţurile” impuse de condiţiile Karmei, casa a 4-a înseamnă negare şi obscuritate. Pentru suflete puternice, evoluate, casa a 4-a indică autonegare, renunţare în favoarea altora.
Un horoscop fără planete în casele Kendra este considerat slab.
Planetele malefice în casele Kendra indică o persoană dificilă, căreia viaţa îi aduce multe necazuri, pentru el sau pentru persoanele legate de el.
Planetele benefice în casele Kendra conferă protecţie, noroc, onoare. Casele Kendra sunt similare în caracter cu zodiile mobile.
Prezenţa planetelor în case Kendra este foarte importantă, iar dacă ele sunt în armonie cu Ascendentul şi stăpânul acestuia, caracteristicile indicate de Ascendent vor fi amplificate.

Casele Trikona
Casele Trikona sunt casele a 1-a, a 5-a şi a 9-a. Casa a 1-a este Kendra şi Trikona în acelaşi timp. Tot ce are legătură cu forţa vitală este reprezentat de casa a 1-a. Casele Trikona sunt cele mai puternice după casele Kendra şi planetele care stăpânesc aceste case sunt considerate planete funcţional-benefice.
Planetele din casele Trikona nu sunt atât de puternice precum cele din casele Kendra pentru viaţa pe plan material, însă au o mare semnificaţie în ceea ce priveşte viaţa spirituală. Planetele benefice în casele Trikona promovează evoluţia spirituală a nativului şi conferă protecţia divină.
Planetele malefice nu sunt bine venite în aceste case.

Casele succedente (Panaphara)
Casele succedente sunt casele a 2-a, a 5-a, a 8-a, a 11-a. Aceste case sunt mai mult legate de dorinţe şi emoţii. Casele succedente sunt similare în caracteristici cu zodiile fixe. Influenţa lor nu este schimbătoare. Caracteristicile şi efectele produse de planete în aceste case sunt stabile. Dacă planetele situate în aceste case produc influenţe negative asupra caracterului persoanei, va fi foarte greu de schimbat acest caracter, iar efectul pozitiv al planetelor asupra anumitor calităţi ale personalităţii este că acestea vor rămâne neschimbate toată viaţa.
Influenţele malefice ale planetelor din aceste case asupra planetelor şi caselor, legate de sănătate, produc afecţiuni ale sănătăţii care se vindecă foarte greu, devenind boli cronice. În schimb, influenţele benefice dau persoanei o mare rezistenţă faţă de boli. În aceste case, planetele devin mai slabe, în comparaţie cu casele Kendra şi Trikona, iar efectele produse de ele sunt indirecte. Aceste case nu contribuie la producerea evenimentelor, la dezvoltare, la finalizarea lucrurilor, însă contribuie la stabilitate, la menţinerea situaţiilor şi lucrurilor. Casa a 5-a are un statut aparte, deoarece este Trikona.

Casele cadente (Apoklima)
Acestea sunt casele a 3-a, a 6-a, a 9-a şi a 12-a.
Influenţa acestor case are legătură cu partea mentală a individului, cu procesul gândirii lui, cu sensibilitatea, adaptabilitatea şi inteligenţa superioară. Casele cadente sunt similare în caracteristici cu zodiile duale. Aceste case promovează instabilitate, nesiguranţă şi probleme pe plan mental, nervos şi de adaptabilitate. Dacă într-un horoscop, influenţa acestor case este predominantă, nativului îi lipseşte iniţiativa. Pentru el este recomandabil să lucreze sub conducerea unei alte persoane mai puternice.
Casele a 3-a şi a 9-a sunt mai intelectuale, mai bune decât restul caselor cadente. În astrogramele muncitorilor şi ale persoanelor care se ocupă cu activităţi sociale predomină influenţa caselor a 6-a şi a 12-a. Aceste persoane sunt mai puţin ambiţioase, sunt mai rezervate, mai liniştite, mai puţin independente şi sunt secretoase.
Casa a 9-a este cea mai puternică dintre casele cadente. Casele cadente sunt semnificative pentru evoluţia spirituală. Studiul mai profund al caselor Kendra, succedente şi cadente ar fi de mare interes pentru oamenii care înţeleg ce este Karma şi care cred în reîncarnare. Aceste case dezvăluie condiţiile impuse de legile Karmice, care trebuiesc îndeplinite pentru a nu irosi viaţa actuală, care, de fapt, este un mare favor al forţelor divine făcut nouă, spre a o folosi pentru a evolua spiritual.

Casele Upachaya (case de progres)
Aceste case sunt: a 3-a, a 6-a, a 10-a şi a 11-a.
Stăpânii caselor a 3-a, a 6-a şi a 11-a sunt funcţional malefici, producând în mod impulsiv rezultate nefavorabile. În cadrul caselor Upachaya, casele a 3-a, a 6-a şi a 11-a formează subgrupul de case, numite Trishadaya. Planetele situate în aceste case devin puternice cu timpul, adică manifestarea lor este latentă la începutul vieţii şi efectele lor vor fi simţite odată cu înaintarea nativului în vârstă.
Dacă stăpânul Ascendentului ocupă o casă Upachaya, Ascendentul devine puternic. Dacă Luna şi Saturn ocupă o casă Upachaya, nativul devine bogat şi fericit. Dacă Marte şi Saturn ocupă o casă Upachaya, nativul va fi celebru şi iubit de toţi. Dacă Jupiter şi Saturn sunt într-o casă Upachaya, nativul va fi celebru şi respectat de oamenii sus-puşi.

O altă grupare şi clasificare a caselor
Casele a 6-a, a 8-a şi a 12-a sunt case malefice sau, în sanskrită „Dusthane”. O planetă care este stăpâna uneia dintre aceste case sau ocupă una dintre aceste case, devine funcţional malefică.
Casele a 4-a, a 5-a, a 7-a, a 9-a şi a 10-a sunt case benefice sau favorabile, iar stăpânii acestor case şi planetele asociate cu ei, chiar dacă sunt malefice, vor acţiona ca benefice, devenind funcţional benefice.
Casele sunt clasificate şi după gradul de intensitate al producerii efectelor, astfel:
1. Casele Kendra - a 1-a, a 4-a, a 7-a, a 10-a;
2. Casele Trikona - a 1-a, a 5-a, a 9-a;
3. Casele Trishadaya - a 3-a, a 6-a, a 11-a;
4. Casele Parashraya - a 12-a , a 2-a, a 8-a.
În fiecare grup, puterea caselor este în ordine crescătoare, deci cele mai puternice case din horoscop sunt a 10-a, a 9-a, a 11-a, a 8-a. Planetele stăpâne ale caselor a 3-a, a 6-a şi a 11-a produc efecte nefavorabile, de amplitudine, în ordine crescătoare (stăpânul casei a 11-a va fi cel mai puternic).
Planetele stăpâne ale caselor a 12-a , a 2-a şi a 8-a, produc efectele planetelor cu care sunt asociate, însă dacă nu sunt asociate cu nici o planetă, ele produc efectele celei de a doua case care coincide cu una din zodiile pe care le stăpânesc. De exemplu, pentru Ascendent în Săgetător, casa a 2-a este în zodia Capricorn şi dacă Saturn (stăpânul casei a 2-a) nu este asociat cu nici o planetă, atunci Saturn produce efectele casei a 3-a, care este în Vărsător, a doua zodie guvernată de el.
Pentru orice casă, distrugătorul ei este casa a 12-a de la această casă. Casa a 8-a este casa a 12-a de la casa a 9-a, care este casa norocului, a destinului nativului, o casă foarte importantă şi de aceea stăpânul casei a 8-a este foarte malefic. Dacă stăpânul casei a 8-a stăpâneşte şi una din casele a 3-a, a 6-a sau a 11-a, el va deveni extrem de malefic. De exemplu, pentru Ascendent în Scorpion, Mercur este stăpânul caselor a 8-a şi a 11-a, devenind, astfel, foarte malefic.
Dacă stăpânul casei a 8-a ocupă o casă Trikona, el va deveni benefic.
Relaţia dintre stăpânii caselor este esenţială pentru astrologia vedică. Dacă într-un horoscop există relaţii reciproce între stăpânii caselor Kendra şi Trikona, nativul va progresa în viaţă; cu cât există astfel de relaţii mai multe şi mai puternice, cu atât nativul va fi mai bogat, mai celebru, etc.

Casele Badhaka (obstructive)
Când Ascendentul este într-o zodie mobilă (Berbec, Rac, Balanţă, Capricorn), casa a 11-a devine Badhaka, iar stăpânul ei devenine o planetă funcţional-malefică (Badhaka).
Când Ascendentul este într-o zodie fixă, casa a 9-a şi stăpânul ei devin Badhaka.
Când Ascendentul este într-o zodie duală (Gemeni, Fecioară, Săgetător şi Peşti) casa a 7-a şi stăpânul ei devin Badhaka.
Aceste case şi stăpânii lor creează obstrucţionări şi amânări. În interpretarea horoscopului este recomandabil să fie luată în calcul şi această calitate a caselor. Este bine, când Badhaka (stăpânul casei Badhaka) se află într-o casă malefică.


7.Principiul Bhavat Bhavam
Definiţia principiului este greu de tradus, dar sensul său poate fi explicat astfel: caracteristicile fiecărei case vor fi examinate, considerându-le pe rând ca fiind Ascendent. De exemplu: ne interesează analiza completă a casei a 2-a într-un horoscop; după ce o analizăm faţă de Ascendentul propriu-zis al horoscopului, o considerăm pe ea ca Ascendent (deci devine Ascendent convenţional) şi studiem casa a 3-a, ca fiind casa a 2-a de la acest Ascendent convenţional, etc.
Alt exemplu: studiem casa a 10-a din horoscopul natal; pentru a obţine mai multe informaţii, o considerăm Ascendent convenţional şi, numărând zece case de la acest Ascendent, putem analiza casa a 10-a de la Ascendentul convenţional.
Acest principiu este unul din misterele influenţei celeste.



8.Astrogramele divizionale
În astrologia vedică un rol important îl joacă horoscopul divizional. Zodiacul se împarte în 12 zodii. Fiecare zodie, la rândul ei, se împarte în anumite tipuri de diviziuni, care în limba sanskrită se numesc Varga sau Amsha.
Exista 16 tipuri de Varga, însă numărul şi tipul lor ales de astrologi variază în funcţie de scopul pentru care aceste diviziuni sunt folosite.
Acest tip de diviziuni oferă mai multe detalii şi specificaţii în descrierea influenţelor planetare, indică puterea planetelor, etc. Planetele produc rezultate favorabile sau nefavorabile în funcţie de poziţia lor într-o anumită porţiune a zodiei.
Planeta devine favorabilă când ocupă un număr mai mare de diviziuni guvernate de ea însăşi sau guvernate de planete prietene sau ocupă diviziuni în care este exaltată şi devine nefavorabilă, dacă ocupă un număr mai mare de diviziuni reprezentate de locurile ei de debilitate sau diviziuni guvernate de planete inamice.
Fiecare astrogramă divizională ajută la elucidarea mai temeinică a indicaţiilor diferitelor case.
Planetele în horoscopul natal ne pot pune, de multe ori, în situaţia de a ne înşela, făcându-ne să tragem concluzii eronate. Pentru a evita, sau cel puţin pentru a reduce la minim prezicerile greşite, trebuie să analizăm măcar astrograma D-9, dacă nu şi alte diviziuni.
Folosirea tehnicilor astrogramei D-9 dă posibilitatea de a prevedea cu o mai mare precizie majoritatea evenimentelor din viaţa unui nativ.
De multe ori, un horoscop natal enigmatic poate fi descifrat numai cu ajutorul tehnicilor astrogramei D-9.
A 64-a Navamsha este o concepţie unică în astrologia vedică. Cei mai proeminenţi clasici ai astrologiei vedice acordă multă atenţie anumitor zone sensibile ale zodiacului şi tranzitelor planetelor malefice, cum sunt Saturn, Rahu sau Ketu, prin aceste zone, care sunt capabile să producă multe necazuri şi chiar moartea. Una din astfel de zone sensibile este a 64-a Navamsha.


9.Planetele
Fiecare planeta dintr-un horoscop are anumite caracteristici in functie de mai multe criterii luate in cosiderare:
Planete natural benefice(Jupiter,Venus, Luna crescatoare si Mercur neafectat de planete malefice) si natural malefice(Marte, Soarele,Saturn,Rahu, Ketu si Luna descrescatoare, si Mercur afectat)

Planelele pot fi exaltate, debilitate sau in Mulatrikona(sunt anumite zone din
zodii în care planetele devin aproape la fel de puternice ca şi în zonele lor de exaltare. Aceste zone se numesc Mulatrikone) .
Intre planete se stabilesc anumite relatii: de prietenie, de dusmanie, de neutralitate

Conjunctia.Doua planete sunt conjuncte atunci cand se afla in aceeasi zodie , indiferent de gradul pe care il ocupa fiecare dintre ele. Conjunctia in sine nu poate fi benefica sau malefica, ea depinde de planetele implicate in conjunctie.

Aspectul planetar. Se poate realize intre 2 planete, intre o planeta si o zodie sau o casa. Un aspect nu este benefic sau malefic, ci depinde de planetele implicate, la fel si puterea aspectului depinde de planetele implicate.
Planetele Marte, Jupiter, Saturn, Rahu şi Ketu au un statut special în ceea ce priveşte aspectele, şi anume, pe lângă aspectul plin la casa a 7-a:
٠ Marte aspectează cu putere deplină casele a 4-a şi a 8-a de la el;
٠ Jupiter aspectează cu putere deplină casele a 5-a şi a 9-a de la el;
٠ Saturn aspectează cu putere deplină casele a 3-a şi a 10-a de la el;
٠ Rahu şi Ketu (ca şi Jupiter) aspectează cu putere deplină casele a 5-a şi a 9-a.

Planetele Karaka
Cuvântul „Karaka” în sanskrită înseamnă „cel care face”. În astrologie, termenul Karaka înseamnă semnificator.
Diferitele planete joacă rolul de Karaka sau semnificator pentru anumite case, pentru diferiţi factori legaţi de noi, de alţii, de relaţiile noastre cu alţii, pentru anumite acţiuni, etc. Aceste Karaka sunt fixe, adică sunt aceleaşi pentru orice horoscop. Deoarece semnificaţiile caselor sunt legate de mai multe chestiuni, pentru unele case există mai mulţi semnificatori.

Casa Planete Karaka

1-a Soare Eu-l, sufletul, spiritul, vigoarea, sănătatea, trupul fizic ş.a.
2-a Jupiter capacitatea de a câştiga bani; finanţe, familie ş.a.
Mercur vorbire, educaţie
3-a Marte fraţi, surori mai mici, curaj, îndemânare, energie ş.a.
4-a Luna mama, mintea,inima, emoţiile, casa părintească ş.a.
5-a Jupiter copii, intelect,învăţare, creativitate ş.a.
6-a Marte duşmani, accidente, hoţie ş.a.
Saturn boli ş. a.
7-a Venus soţie, viaţă conjugală ş.a.
Jupiter soţ
8-a Saturn longevitate,moarte
9-a Soare tată, autorităţi glorie
Jupiter Guru, religie, şansă, destin
10-a Mercur statutul, profesia,tactul, vocaţia, comerţul,prestigiul ş.a.
11-a Jupiter câştiguri, fraţi, surori mai mari, prieteni ş.a.
12-a Saturn pierderi cheltuieli ş.a.


Planete Karaka pentru persoane

Soarele Tată
Luna Mamă, femeie
Marte Fraţi sau surori născuţi după nativ, bărbat
Mercur Copil adoptiv, fratele mamei, prieteni, rude
Jupiter Fiu, soţ, frate mai mare, Guru, nepoţi, străbunic
Venus Soţie, parteneri de afaceri
Saturn Servitori
Rahu Bunicul după tată, duşmani ascunşi
Ketu Bunicul după mamă

Karaka variabile

Atma Karaka Suflet
Amatya Karaka Poziţie socială, carieră
Bhratru Karaka Fraţi, surori
Matru Karaka Mamă
Putra Karaka Copii
Pitru Karaka Tată
Jaati Karaka Comunitate, naţiune, public, etc.
Dara Karaka Soţ / soţie



Planetele Yoga-Karaka
Soarele şi Luna stăpânesc câte o casă. Restul de cinci planete: Marte, Mercur, Jupiter, Venus şi Saturn stăpânesc câte două case fiecare.
Dacă într-un horoscop o planetă stăpâneşte o Kendra şi o Trikona, această planetă devine Yoga-Karaka, cea mai bună funcţional benefică planetă pentru respectivul Ascendent.
De exemplu, pentru Ascendent în Rac, Marte este stăpânul caselor a 5-a şi a 10-a, el devenind Yoga-Karaka pentru acest Ascendent, adică cel mai puternic benefic funcţional.

Planetele Maraka
Maraka este un termen special în astrologia vedică. Cuvântul „Maraka” este greu de tradus într-un singur cuvânt; în general, se traduce cu „ucigaş”, însă planeta Maraka nu ucide întotdeauna fizic, ci are tendinţa de a ucide fizic, moral şi/sau financiar.
Planetele care sunt stăpânii caselor a 2-a şi a 7-a, mai ales dacă ele şi ocupă casele a 2-a şi a 7-a, devin planete Maraka. Stăpânul casei a 2-a este o Maraka mai puternică decât stăpânul casei a 7-a.

10. Conceptul de Yogas astrologice
“Yogas” in sanskrita inseamna combinatii planetare specifice a doua sau mai multe planete care produc efecte speciale. Aceasta este o conceptie unica in astrologia vedica. Yogas sunt exceptii de la regulile generale.
Ele sunt de mai multe tipuri: benefice , malefice, pentru prosperitate, pentru saracie, pentru spiritualitate etc.

11. Sistemul Vinshottari dasa sau perioadele planetare
Un horoscop se poate compara cu un deposit al tuturor evenimentelor ce sunt programate in viata unui nativ in conformitate cu Karma din vietile anterioare. Destinul uman este schimbator si acest fapt este reflectat prin alternarea perioadeplor planetare.
Ce inseamna Vinshottrari dasa? Dasa inseamna perioada de fructificare”, perioada in care o planeta exercita influienta asupra vietii nativului, aceasta influienta este legata de puterea planetei respective si de conditiile specifice ale acesteia(conjunctie, aspecte, casa in care se afla, casa pe care o senmifica, etc.)
Cu ajutorul acestui sistem putem stabili prin calcule ca anumite evenimente se pot produce intr-un anumit interval de timp,insa pentru materialiazarea lui este nevoie de interventia divina. Aceasta interventie se manifesta cu ajutorul tranzitelor planetare.Deci pentru fructificare unui eveniment este nevoie de trei factori:
1. indicatia din horoscopul natal
2. indicatia din sistemul perioadelor planetare
3. tranzitul planetar(judecat in functie de harta natala si hartile divizionale)
Ca sa gasim Mahadasha unei anumite planete ce opereaza in momentul nesterii unui native, in primul rand, trebuie sa calculam longitudinea Lunii in momentul nasterii, cu ajutorulefemeridelor, apoi stabilim constelatiade nastere si astfel gasim Mahadasha planetei care opereaza la nastere.










* Toate informatiile sunt luate din tratatul de Astrologie vedica al doamnei Evghenia Cozma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu